Meer chloor vanwege corona

Er mag al weer enige tijd gezwommen worden in de Nederlandse zwembaden. Omdat het nog niet duidelijk is of zwembadwater een rol speelt in de verspreiding van het coronavirus, adviseert de zwembadbranche een hogere chloorconcentratie. Voor veel zwembaden betekent dat om de hoeveelheid chloor bijna te verdubbelen. Dat kan voor zwemmers een toename aan met name irritaties aan de ogen betekenen.
De zwembadbranche heeft een protocol opgesteld om de veiligheid en hygiƫne in zwembaden in Nederland zo goed mogelijk te waarborgen. In dat protocol wordt onder andere aanbevolen om de concentratie chloor in zwembadwater in te stellen tegen de bovengrens van de richtlijnen, omdat het virus daar niet zo goed tegen kan. Expert zwembadwater Maarten Keuten van TU Delft heeft meegewerkt aan dat coronaprotocol. "Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat de desinfectiekracht in het water beter is. Hoe meer chloor, hoe sneller en effectiever."

Chloor nog wel binnen de grenzen

Hij benadrukt dat de hoeveelheid chloor ook na de verhoging binnen de grenzen van de wet moeten blijven liggen. "Wettelijk gezien mag een zwembad tussen de 0,5 en 1,5 mg chloor per liter water in een gewoon zwembad hebben."
De meeste zwembaden hebben normaal gesproken 0,8 mg chloor per liter zwembadwater. "Het advies is omdat te verhogen naar 1,4 mg chloor per liter. Voor veel zwembaden dus bijna een verdubbeling."
Buitenzwembaden, kleine badjes en jacuzzi's mogen tot 5 mg chloor per liter hebben, omdat zonlicht chloor afbreekt en omdat daar meer ventilatie is.Chloor reageert met alle organische materialen in het zwemwater. Niet alleen virussen en bacteriƫn, maar ook op zwemmersvuil zoals huidcellen, zweet, urine en cosmetica worden chemisch geoxideerd door de aanwezigheid van actief chloor (of andere oxiderende stoffen). Daarbij ontstaan verschillende bijproducten die irriterend en zelfs schadelijk voor de huid en ogen kunnen zijn.
"Het nadeel van meer chloor in het water hebben, is dat er dus ook meer van deze bijproducten ontstaan", vertelt Keuten.

Last van irritaties, gebruik een duikbril of chloorbril?

Wordt zwemmen dan ongezonder? "In principe niet. Je zult niet direct merken als zwemmer dat het water meer chloor bevat. Alleen wanneer het water viezer wordt, heb je meer kans op irritaties." In het protocol wordt daarom benoemd dat de controle en metingen van deze bijproducten intensiever gedaan moeten worden. Daarnaast kun je als zwemmer voorkomen dat je last krijgt van irritaties door het dragen van een duikbril of chloorbril.De zwemregels in de Corona periode op een rijtje

Voor alle zwemmers geldt (vanaf 11 mei):

  • Kom alleen op vooraf gereserveerde tijden.
  • Kom alleen met personen uit jouw huishouden.
  • Kom niet met het openbaar vervoer.
  • Kleed je thuis om, ga daar alvast naar de wc en ga ook thuis weer douchen.

Daarnaast zijn natuurlijk ook de algemene Corona regels zoals 1,5 meter afstand houden, thuisblijven bij klachten en handen wassen van kracht.Als consument mag je erop vertrouwen dat je in Nederland te maken hebt met goede controle op het naleven van de regels. Er is een wettelijk normering opgesteld voor de hoeveelheid chloor en de meeste zwembaden stellen dat (ook uit kostenoverweging) in op het gemiddelde. Nu zal dat wat meer naar de bovengrens ingesteld worden.Met chloor is er minder kans voor virussen om te overleven. En dat is het belangrijk om te weten als je je kind veilig naar zwemles wilt sturen. Een tip voor zwemmers om vies zwemwater te herkennen. Als je weinig chloor ruikt is dat een teken dat het schoon is. Maar als je tegen een muur van chloor aanloopt, weet je dat er veel vuiligheid is geweest. Want chloor ruik je pas als het reageert met vervuiling in het water.


Deel deze pagina


Onze Voordelen
Géén vaste bestelhoeveelheden
Gratis verzenden vanaf € 300,-
Verzendkosten slechts € 8,50 *
Producten voor u op maat gemaakt
* binnen Nederland